Η εικονική πραγματικότητα είναι αποδεδειγμένα μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία στο χώρο του αυτισμού μέσω της οποίας προσφέρονται πολυαισθητηριακές παρεμβάσεις σε ελεγχόμενα και δομημένα περιβάλλοντα που ελαχιστοποιούν την ανάγκη για πραγματικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στην αρχική απόκτηση κοινωνικών πληροφοριών (Chen & Bernard-Opitz, 1993; Golan & Baron-Cohen, 2006).
Αρκετές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τα θετικά αποτελέσματα που σχετίζονται με παρόμοιες παρεμβάσεις για την αύξηση των κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά και εφήβους με υψηλής λειτουργικότητας Αυτισμό (Stichter et al, 2014; Ke & Im, 2013; LeCava et al, 2007; Beaumont & Sofronoff, 2008). Τα βασικό αποτέλεσμα του έργου είναι η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που θα προσφέρει την δυνατότητα ανάπτυξης εξατομικευμένων σεναρίων κοινωνικών ιστοριών σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με χαμηλό κόστος από τους ίδιους τους φροντιστές των ατόμων με αυτισμό.
Τα άτομα με αυτισμό θα μπορούν να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν, σε ένα πανομοιότυπο με τον πραγματικό κόσμο περιβάλλον, τις κοινωνικές τους δεξιότητες στοχευμένα, με αυξανόμενο επίπεδο δυσκολίας χωρίς άγχος.